Guppy zwemmen

ter voorbereiding op het zwem A-B-C

Guppy zwemmen is bedoeld voor de hele kleintjes (2 maanden tot 4 jaar), samen met papa of mama. Aan het echte ‘leren zwemmen’ (het Zwem-ABC) zijn ze nog niet toe. Maar toch… ter voorbereiding op dat ‘leren zwemmen’ is al heel veel mogelijk.Het gebeurt allemaal samen met papa of mama. Stap voor stap worden de kleintjes met oefeningen en spelletjes vertrouwd gemaakt met het water. Het in het water zijn is al een hele belevenis. Er vrij mee om kunnen gaan, is een volgende stap. Spetteren en spatteren, kopje onder en kijken onder water horen erbij.En dan drijven op borst en rug, draaien en buitelen. Hoe gaaf is dat! Daarbij groeit, door de activiteiten die je samen doet, de band tussen ouder en kind onwijs.

Kinderen die al op jonge leeftijd leren zwemmen, ontwikkelen ook eerder allerlei andere vaardigheden zoals knippen, kleuren en tekenen – aldus Australisch onderzoek. De leeftijd om te beginnen met guppy (baby-) zwemmen is vanaf ongeveer 6 of 8 weken, na hun eerste inenting. Baby’s hebben tot ongeveer 16 weken een reflex dat er voor zorgt dat bij het onder water gaan de luchtpijp automatisch wordt afgesloten zodat ze zich niet kunnen verslikken. Na deze 16 weken is deze reflex niet meer aanwezig, maar het is gelukkig vrij snel weer aan te leren. Al na 2 tot 3 keer onder water gaan (na een teken van u als ouder) kent uw baby het onder water gaan en is het proesten afgelopen. Zwembadwater is overigens niet schadelijk, dus een keertje verslikken is niet erg.

Zeker in ons land is het goed om je kind vertrouwd te laten raken met water. Door uw kind mee te nemen naar het zwembad kan het wennen aan grote hoeveelheden water. De kans is dan kleiner dat uw kind watervrees ontwikkelt. Later, als het zwemles krijgt, werkt dat vanzelfsprekend in zijn voordeel.

Voortbewegen in het water is naast het feit dat het vooral heel erg leuk is en of dat nu zwemmen, bewegen of lopen is, dit kost extra spierkracht. Dat komt door de weerstand die het water biedt. Door in het water te bewegen traint uw kind zijn spieren en ademhaling op een andere manier dan wanneer het gewoon aan het spelen is. De conditie van uw peuter kan er flink op vooruitgaan als u regelmatig samen gaat zwemmen.

De totale leerlijn bestaat uit Guppy/Peuter zwemmen (met ouders) dat een opstap is naar het diploma A van het Zwem-ABC.

Probeer het eens! Je kind zal het zeker waarderen, het heeft immers reeds 9 maanden zwem ervaring achter de rug.

Guppy/peuter zwemmen is onderverdeeld in 3 groepen op de woensdag en vrijdag.

1)        09.30 – 10.00      0 tot 16 maanden (guppy)

2)        10.00 – 10.45      16 maanden tot +/- 3 jaar (peuter)

3)        10.45 – 11.30      3 tot 4 jaar (peuter)

Tijdens de schoolvakanties zijn wij gesloten voor het guppy/peuter zwemmen.